A totally energy-efficient, Build It Green-certified residence using little or no energy apart from what the sun provides. An award winning design (2009 Spark Awards Finalist for Conceptual Design Phase), this home uses the best of materials needed to weather the harsh conditions of oceanfront living. Combining passive and active solar systems, along with totally clean air interiors, this home is an inspiration to whoever looks out its windows to a true symphony of natural events happening every single day of the year. Whales, sea gulls, pelicans, powerful storms and sunsets are all regular visitors and events. Green-certified custom-designed residence located on the northern California coastline. Passive solar design, fire proof exterior materials on a home located overlooking the mouth of the Gualala River. Project Year: 2012. Project Cost: $1,500,001 - $2,000,000 Country: United States Zip Code: 95445

This award-winning project was originally designed by world-renowned, Gold Medal award-winning architect, Joseph Esherick in 1965, as part of The Sea Rancy six "Hedgerow Houses". These homes were the very first to be designed and built for this new development to introduce the Sea Ranch Concept to new property owners who would be building new homes along ten miles of pristine oceanfront properties, all sharing Commons land in partnership with each other. This home was part of a Sunset Magazine award for the "20 Most Important Residential Projects in the United States". Project Year Remodel Completion: 2011 Project Cost: $500,000 - $750,000 Country: United States Zip Code: 95497. Award winner: 2012 Redwood Empire Chapter AIA People's Choice Design Award for a residential remodel. Note: Professor Esherick was Michael Barron-Wike's mentors when he studied as an architectural undergraduate student at UC Berkeley.

Completed in 2021, this State of the Art residence, "Zero Carbon Footprint", totally self-sustainable, residence is locted on a dramatic oceanfront setting. An all fireproof exterior, contemporary design, stone panel exterior siding structure, with standing seam metal roofs and solar eletric and hot water panels. Tucked into an existing wind-sheltering hedgerow of native pines, this home is carefully sited to maximize the dramatic ocean views and passively capture the sun's space heating energy. The exterior construction methods and materials exceed state requirements for fireproofing in California Wildlands Urban Interface Zones (WUI). Drought resistant and native plants landscaping integrate the new home into its oceanfront environment. Project Cost: More than $3,500,000 Country: United States Zip Code: 95445

This is a preliminary design concept for an oceafront home immediately adjacent to a state coast highway that strived to reduce its visual impact to highway passersby viewing out to the ocean. The final design was changed significantly due to California Coastal Commission requirements for Environmentally Sensitive Habitats for this 2.5 acre parcel, located approximately 100 miles north of San Francisco. Careful site evaluations required geological, botanical, biological, sanitarian, civil, and structural consultants prior to beginning design studies. Country: United States. Construction completed: 2020

The best of construction materials were used on this project to ensure longer durability: standing seam, aluminum allow metal roofing, clear, select red cedar, tongue and groove siding, Andersen Windows and Doors, Sanyo select solar PV array panels, stone pavers, stainless steel exterior hardware, Ipe sustainable hardwood decks. Interior has a radiant heating floor system, super insulation envelope, insulated slab on grade floors with tile and carpeting, high efficiency boiler and On-Demand water heater, low energy use, Energy Star rated, LED light fixtures, Low to Zero VOC interior finishes and materials. Project Year completed: 2008. Project Cost: $1,000,000 - $1,500,000. Country: United States Zip Code: 95497

Sustainable Architecture, Passive Solar Design, New Custom Residential Design, Virtual Reality 3D Renderings, Architectural Design, Construction Documents and Specifications, Construction Supervision, Coastal Commission and Building Permit submittals, Design & Construction, Building Design, Custom Homes, Energy-Efficient Homes, Green Building Design, Handicap-Accessible Design, Historic Building Renovations, Home Additions, Home Extensions, Home Remodeling, Home Restoration, House Plans, Kitchen Design, Kitchen Remodeling, New Home Construction, Passive Solar Heating & Cooling, Project Management, Site Preparation, Space Planning, Structural Engineering, Sustainable Design, Coastal Commission Permits, Building Permits Management, escrow property evaluations

Anchor Bay, Gualala, The Sea Ranch, Point Arena, Irish Beach, Elk, Caspar, Albion, Little River, Mendocino, Fort Bragg, Timber Cove, Bodega Bay, Santa Rosa, Windsor, Healdsburg, Sebastopol, Sonoma

AIARE 2012 "People's Choice Award": Esherick/Marks Residential remodel and additions, The Sea Ranch, CA. Autodesk 2009 Sparks Design Awards Finalist: Das Residence, Gualala, CA. Published: Santa Rosa Press Democrat for Marks Residential remodel of AIA award winning Joseph Esherick, AIA Career Gold Medal Winner, the "Hedgerow Houses", completed 2011. Published: Trends Ideas Magazine, Marks Residence, June 2012, YouTube KGUA videos for Fallow & Das Residences, 2021: Michael Barron-Wike Architect AIA, Green Designs and Michael Barron-Wike Architect AIA, Energy Efficent Designs, 2021

Completely integrated residential compound that occupies an ocean bluff point, used for launching lumber down to "dog hole schooners" by cable at the turn of the 20th century. This site specific design takes its inspiration from existing long, low branching cypress trees located on the property and preserved during construction. All natural colors taken from the surrounding environment are integerated into the interior finishes of the home, including handpainted walls using multiple colors applied with sponges.

Reminiscent of the "Craftsman Era" this home incorpoatres only the best materials and workmanship, completed in 2008. Tucked into the woods, the key to its successful planning was to carefully preserve huge, existing fir trees and still provide adequate open space for outdoor living.